From the blog

Απολογισμός των Εκδηλώσεων για τον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι προγραμματισμένες ενημερωτικές εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από την οργανωτική επιτροπή της Περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας.

Η πρώτη συνάντηση έγινε στις 4 Οκτωβρίου στην πόλη της Κοζάνης. Το ενδιαφέρον ήταν ικανοποιητικό με την συμμετοχή 12 καθηγητών και δασκάλων του νομού Κοζάνης.

Στην παρουσίαση που ακολούθησε έγινε περιγραφή του διαγωνισμού, αναλύθηκαν οι ανοιχτές τεχνολογίες και τα πλεονεκτήματα τους και όλα αυτά σε συνάρτηση με τον διαγωνισμό, έγινε επίδειξη διαφόρων project που έχουν κατασκευαστεί στα πλαίσια εργασιών του εργαστηρίου. Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση και τέθηκαν αρκετά ζητήματα από τους παρευρισκόμενους τόσο για διαδικαστικά όσο και για τεχνικά ζητήματα. Πραγματοποιήθηκε ένα μικρό σεμινάριο χρήσης Arduino στο εργαστήριο Ψηφιακών Συστημάτων και Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών στην οποία οι εκπαιδευτικοί ήρθαν σε επαφή με το περιβάλλον του arduino.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στους χώρους των εργαστηρίων όπου οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά την εκτύπωση από τρισδιάστατο εκτυπωτή, να έρθουν σε επαφή με το ρομπότ ΝΑΟ, να “μπουν” στον κόσμο της τρισδιάστατης πραγματικότητας (Virtual Reality).

Η δεύτερη συνάντηση πραγματοποίησε την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου στο Αμφιθέατρο 2 του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά, με συντονιστή της εκδήλωσης τον κ. Άγγελο Μιχάλα, καθηγητή του τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν 15 εκπαιδευτικοί από σχολεία της Καστοριάς, της Πτολεμαΐδας και της Κοζάνης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρουσίαση του Καθηγητή Άγγελου Μιχάλα σχετικά με τους στόχους, τη θεματολογία, τον προτεινόμενο εξοπλισμό και τις φάσεις του διαγωνισμού. Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στους εκπαιδευτικούς όπου συζητήθηκαν τρόποι υλοποίησης έργων στα σχολεία.


Ακολούθησε παρουσίαση έργων που έχουν υλοποιηθεί από φοιτητές του ΤΕΙ στο Εργαστήριο Τηλεπικοινωνιών, Δικτύων και Κατανεμημένων Συστημάτων του τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε. του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
Στο τέλος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε workshop, στο οποίο κλήθηκαν οι εκπαιδευτικοί να υλοποιήσουν τρία σενάρια χρήσης του μικροελεγκτή Arduino:

  • Σενάριο 1ο (Arduino Blink): Εισαγωγή στις βασικές έννοιες του  μικροελεγκτή Arduino. Οι εκπαιδευτικοί συνέδεσαν ένα led στον Arduino και το προγραμμάτισαν ώστε να ανάβει και να σβήνει με κάποια καθυστέρηση. Στην συνέχεια έγινε η επέκταση αυτού, φτιάχνοντας κατάληλη συνδεσμολογία σε breadboard.
  • Σενάριο 2ο (Traffic Light): Υλοποίηση φωτεινού σηματοδότη. Οι εκπαιδευτικοί συνέδεσαν τρία led στον Arduino και τα προγραμμάτισαν ώστε να προσομοιώσουν ένα φωτεινό σηματοδότη.
  • Σενάριο 3ο (RGB Potentiometer): Ρύθμιση RGB Led με ποτενσιόμετρο. Οι εκπαιδευτικοί δημιούργησαν ένα κύκλωμα με RGB led και ποτενσιόμετρο. Το προγραμμάτισαν ώστε να αλλάζει το χρώμα του led κάθε φορά που γυρίζει το ποτενσιόμετρο.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, οι εκπαιδευτικοί βρήκαν ενδιαφέροντα τα θέματα που παρουσιάστηκαν και τους δόθηκε κίνητρο ώστε να υλοποιήσουν δικά τους project στην τάξη πάντα σε συνεργασία με τους μαθητές, αλλά και να συμμετέχουν στο διαγωνισμό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *