From the blog

Παράταση συμμετοχής στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση

Η οργανωτική επιτροπή του 2ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών στην εκπαίδευση, μετά από αιτήματα ομάδων που θέλουν να συμμετέχουν, παρατείνει την προθεσμία συμμετοχής στο διαγωνισμό έως τις 07 Ιανουαρίου 2020.

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση,  διεξάγεται με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας (δείτε εδώ την απόφαση), συνδιοργανώνεται από δεκάδες πανεπιστήμια, ερευνητικά  κέντρα, Περιφέρειες Δήμους και φορείς από όλη την Ελλάδα , και υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Ωνάση στο πλαίσιο των δράσεών του γιατην ενίσχυση της καινοτομίας και της ενίσχυσης της ανοιχτής πρόσβασης στη γνώση. Ο Διαγωνισμός έχει ως στόχο την εισαγωγή σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες ανοιχτού υλικού και λογισμικού και ανοιχτού εκπαιδευτικού περιεχομένου. Οι ανοιχτές τεχνολογίες ανοίγουν ορίζοντες, ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα, ενισχύουν την πειραματική άσκηση, στηρίζοντας την επινοητικότητα και την πρωτοβουλία των μαθητών.

Τι χρειάζεται:

  • Μια πρωτότυπη ιδέα ή βελτίωση υπάρχοντος έργου ανοιχτών τεχνολογιών
  • Μία ομάδα από μαθητές (Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου ή ΕΠΑΛ) 
  • Ένας υπεύθυνος εκπαιδευτικός/μέντορας

Πώς μπορείτε να συμμετέχετε;

Απλά μπείτε στο openedtech.ellak.gr και δηλώστε συμμετοχή μέχρι 07/01/2020 (Σε αυτή τη φάση δεν απαιτείται κάποια κατασκευή).

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση έχει σχεδιαστεί και οργανωθεί με στόχο να συμμετέχουν σε αυτόν εκπαιδευτικοί και μαθητές όλων των σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑΛ). Η οργανωτική επιτροπή αποτελείται από ακαδημαϊκούς και εκπαιδευτικούς από όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας και υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Ωνάση.

Ο διαγωνισμός αφορά στη δημιουργία έργων με τη χρήση ανοιχτών τεχνολογιών υλικού και λογισμικού (Open Design, Open Software & Open Hardware) και την παραγωγή σχετικών ανοιχτών εκπαιδευτικών πόρων. Είναι ένας εκπαιδευτικός διαγωνισμός, όπου τα σχολεία γίνονται δημιουργικές κυψέλες γνώσης και καινοτομίας και μοιράζονται τη γνώση με ανοιχτές τεχνολογίες, όπως το Arduino, το Raspberry Pi, και η Τρισδιάστατη εκτύπωση. 

Θεματική Ενότητα 2ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση

Το σχολικό έτος 2019-20 ο Διαγωνισμός θα επικεντρωθεί στην θεματική ενότητα Κλιματική Αλλαγή. To Ίδρυμα Ωνάση στηρίζοντας τις προσπάθειες για την προστασία του περιβάλλοντος και την ενίσχυση των τεχνολογιών καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, υποστηρίζει τον Δεύτερο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση.

Οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης είναι πια ορατές και οι  ανοιχτές τεχνολογίες μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπισή τους. Ήδη ένα κίνημα εξαπλώνεται σε όλο τον πλανήτη το οποίο συνδυάζει την συνεργατικότητα με τον σχεδιασμό ανοιχτού κώδικα και ανοιχτού υλικού δημιουργώντας επαναχρησιμοποιήσιμες και φθηνές λύσεις που μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία του πλανήτη.

Κάθε πρόταση μπορεί να περιλαμβάνει έργα σε μία ή παραπάνω απο εξής ενότητες:

  • Εξοικονόμησης ενέργειας – νερού
  • Οικολογικής Γεωργίας- Βελτίωση παραγωγής/ συγκομιδής
  • Αστικής κηπουρικής
  • Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
  • Παρακολούθησης κλίματος
  • Προστασίας του Περιβάλλοντος
  • Κυκλικής Οικονομίας
  • Άλλα θέματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή

Διαβάστε περισσότερα για τον Διαγωνισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών και τη διαδικασία συμμετοχής στο https://openedtech.ellak.gr/.

Ημερομηνίες:   

  • Οριστική υποβολή πρότασης έως 07/01/2020
  • Επιλογή προτάσεων για υλοποίηση έως 15/01/2020
  • Οριστική υποβολή υλοποιημένων έργων έως 30 Απριλίου 2020
  • Ανακοίνωση έργων που πρώτευσαν ανά κατηγορία 22/05/2020

Δηλώστε συμμετοχή στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *